zaterdag, april 28, 2018

Thai food

Favoriet thais voedsel... het beschrijven vraagt echt om een apart blog. 
Wat maakt het nu zo bijzonder? Ten eerste, de combinatie van kruiden. Veel mensen denken dat Thais eten alleen maar ‘spicy’ is. Maar dat klopt niet. Het is de rijkdom aan verschillende smaken. De manier van koken waardoor de enkele kruiden echt volledig afzonderlijk tot zijn recht komen, terwijl je het eet. Alsof je knetterkauwgum eet. Eerst is het alleen maar zoet en dan opeens voel je het ergens anders in je mond knisperen en knetteren.. Een gerecht, gekruid met knoflook en peper in Nederland is niet vergelijkbaar met een ‘Kratiem’ gerecht hier. De knoflookjes worden gebruikt om de olie te kruiden, ze worden krokant gebakken en er dan uitgehaald, het vlees of de vis wordt er in gebakken en later worden de krokante stukjes knoflook weer toegevoegd bij het opdienen. De knoflook en peper proef je in het vlees en als bonus kun je de krokante knoflookkruimels later nog als fingerfood van je bordje plukken. 

Dus de combinatie van kruiden (ik heb hier geleerd dat een sausje van honing met rode peper een heel nieuwe dimensie geeft aan vlees) en de manier van koken maakt, dat je alle ingrediënten proeft en er van kan genieten. Bijvoorbeeld een gerecht met de beroemde kruidencombi van knoflook, Thaise basilicum en rode peper. Heeeel pittig, ja, dit dan wel. Maar toch is het hanteerbaar, omdat het ene moment het frissige van de Thaise basilicum bovenkomt, en dan weer de diepe knoflooksmaak en dan weer de tinteling van de pepers. 


Wat je ook eet, het is meestal allemaal vers en met zorg bereid. En je kunt alles op straat kopen, van kleine maar uiterst heerlijke verfijnde hapjes tot aan volledige maaltijden. 
Hapjes, dat is ook zoiets. Het eerste jaar was ik echt wat huiverig om hapjes uit te proberen, gewoon omdat je echt vaak geen idee hebt wat het überhaupt is (het kan vlees of groente zijn, maar voor hetzelfde geld is het gemalen insect, gerold tot een balletje, gefrituurd en met een eigen sausje geserveerd).
Maar als je je er eenmaal aan waagt... WoW. Wat we deze reis bijvoorbeeld aten: poffertjes gemaakt van kokosmelk (verschrikkelijk lekker!), crispy banana (een stukje banaan eveneens door gemalen kokos gerold en daarna razendsnel gebakken in hete olie), een soort ‘candybar’ van plakrijst met een vulling van banaan in een palmblad verpakt en Krokante kip met citroengrasmayonaise. 
Gisteren op de markt weer de voorliefde van de Thai voor eten op een stokje gezien. Kramen vol met hapjes op stokjes. Je kunt het echt zo gek niet bedenken, alles rijgen ze aan sateprikkers. Behalve.. ‘saté ;-)’, want daar was ik naar op zoek maar ik vond het niet. Snoep, groente, bananenchips, organen, rijstballetjes, cakedeeg (in allerlei neonkleuren) en insecten. 

En dan is er nog het opdienen. Met bloemetjes. Symmetrisch op het bord. En per gerecht, niet alles tegelijk ook al eet je met meer mensen. Dus als je curry er al staat moet je soms nog even wachten op je gebakken rijst erbij. Of andersom. De beloning komt altijd, JUIST als je even moet wachten, want dan is het zeker weten vers en speciaal voor jou bereid. 

Onze top tien van favoriete gerechten....Niet perse in volgorde van culinair spannend ofzo. 

1. Deep fried fish with garlic and pepper - Pla tod kratiem. ‘Doorgebakken’ witvis met krokante knoflookjes en pepers. 
2. Noodle soup with chicken - ‘glass’ noedels met kip en meestal met uitgebakken knoflookjes, lente-uitjes en paksoi-achtige groente. 
3. Fried Rice with chicken - kao pad kai. Qua smaak niet te vergelijken met nasi goreng, maar het blijft natuurlijk gewoon wel gebakken rijst. 
4. Stir Fried chicken with cashew nut - Ergens lijkt dit op wat Knorr verkoopt als ‘ kip siam’, maar de smaken liggen ver uit elkaar. 
5. Pad Thai kai. gebakken Thaise ‘glass’ noodles met kip, pinda’s, lente-uitjes, natuurlijk ook knoflook. 
6. Rice soup, of zoals het soms genoemd wordt, Boiled Rice. Een vrij saai gerecht van gekookte rijst in het vocht gelaten, met kip en groente en uitgebakken knoflookjes en uitjes. Heerlijk als ontbijt. 
7. Massaman curry- een curry uit Zuid Thailand, met zoete aardappels, kokosmelk, pinda’s en vlees of vis. 
8. Minced chicken with peppers and Basil leaves- kleine stukjes kip, met Thaise basilicum en rode pepers, liefst met plakrijst maar dat is dan weer typisch een soort rijst uit het Noorden. Kom je hier dus weinig tegen helaas. 
9. Steam Rice with omelet on top. Een bolletje gewone witte basmatirijst met een dubbelgebakken omelet, heerlijk gekruid, er boven op. Heerlijk als ontbijtje. 
10. Alles met knoflook en Lemongrass. Uitgebakken of als saus, het maakt vlees en vis zo bijzonder. 

Ik ben geen kok, geen expert, geen ‘echte’ fijnproever, dus slechts een lekenmening over de Thaise keuken. Zo waard om te ontdekken en te proberen en vooral om van te genieten.