zaterdag, februari 18, 2006

Terug op Khaosan Road!


De freakshow van Khaosan Road
We zijn er weer, op de backpackersstraat van Bangkok, die enorme metropool waar dit toch wel het beroemdste plekje van is. Voor iedereen die er nog nooit geweest is: stel je een winkelstraat voor. Twee rijen huizen en panden tegenover elkaar. Grijs rood en witte stenen. Daaraan vast ontelbaar veel lichtreclames, schreeuwend om aandacht, maar elk woord verdwijnt eigenlijk in die massa. Sommige winkels hebben etalages en deuren, dit zijn winkels met airconditioning. De meeste zijn open, zonder deur of raam. De waar die hier wordt verkocht: cd's, kleding, tassen, zilver en gouden sieraden, kunst, valse paspoorten en eten.
Kopen of verkopen
Op de stoep en op de weg staan dan nog ongeveer het dubbele aantal handelaars in diezelfde waar. Soms met stalletjes, soms op een kleedje, soms heen en weer lopend om meer kopers te ronselen. Maar dit alles met een hele grote glimlach. Dit is Khao San Road, waar de meeste reizigers zich niet laten afschrikken van een stevig potje onderhandelen. Een cd kost hier over de hele straat 100 baht. Natuurlijk een kopie. Maar je kunt het als handelaar echt niet maken om 120 baht te vragen, want dan verlies je de klandizie. Die reizigers praten met elkaar!!
The place to see
Er loopt hier van alles. Oude hippies, die ooit na hun studententijd gingen reizen maar nooit meer terug gingen naar huis. Opgeschoten pubers op hun eerste vakantie. Veel thaise lady-boys (travestieten) want ook voor de Thai is dit the place to be. En heel soms zie je dan ineens een gezinnetje lopen, hand in hand, om dat vertrouwde plekje in dat enorme Bangkok nog eens op te zoeken, de dynamiek in te ademen.
Wat er veranderd is
Voor de mensen die wel eens op Khaosan Road zijn geweest: Buddy (van Buddy Beer) heeft nu een compleet imperium met super de luxe hotel, winkelstraat (inclusief Mac Donalds) en nog meer pubs en restaurant. Hij kan de hand schudden van Sjoerd Kooistra.
Er zijn een paar bekende guesthouses verdwenen, maar het brakke Hello Guesthouse heeft 5 jaar overleefd. D en D inn is gerenoveerd. Er zijn een paar sjiekere accommodaties bijgekomen. EN::: big news: Khaosan Road heeft een Starbucks!!!!!! Waar wij uiteraard koffie hebben gedronken.
Hello, you want Massage?
Nog even over gisteren.. onze laatste dag op Ko Lanta hebben we liggend doorgebracht.. We zijn onderhanden genomen door een aantal masseuses. En wat heel bijzonder was: Marijn dus ook! hij vroeg de hele dag al of hij ook een massage mocht. Ik wist echt niet of ze dat zouden doen, massage bij kinderen. Ik zag al zo'n thais vrouwtje over Marijn heen lopen?? Marijn was bloedserieus, hij wilde dezelfde massage als Johan. De masseuse ging akkoord en Marijn ging er prinsheerlijk voor liggen. Ik zei tegen hem dat als ze hem pijn deden, dat ie dan ' no' moest zeggen. Na een half uur knijpen en kneden (met zijn gezicht op serieus genieten) fluisterde hij: ze deed me net wel pijn maar ik zei geen ' no'.. het deed niet zo heel zeer hoor mama' ..
Ontspannen reis naar bangkok
Vanmorgen zijn we weliswaar vroeg opgepikt (7 uur) maar we hebben een goede reis gehad naar Bangkok in een prive mini-van. Met airco en luxe lederen stoelen werd het eigenlijk een plezier! De vlucht vanaf Trang verliep ook vlekkeloos. Helaas vonden we hier in Bangkok niet meteen accommodatie. Wat heet! Ik heb 1,5 uur rond gelopen, vragend bij elk hotel en guesthouse of ze nog een kamer voor ons hadden en alles was vol. Maar juist hier op Khaosan Road, in een nieuw hotel, hadden ze nog een plekje voor ons. Het is een prima hotel met een goed bed, schoon en met een warme douche. Geen beach-situation here!
Shop till you drop
We sluiten nu af want onze shopverslaving roept weer!!! Tot in Nederland