zondag, januari 29, 2006

Wegwezen!!

Watte? Bangkok?
We zouden vandaag naar Wat Phra Singh, waarbij Wat staat voor ' tempel'. Op de kaart van Chiang Mai stond achterop echter toeristische informatie over een mogelijk nog veel mooiere Wat, genaamd Phra Kaeo. Dus Steffan onderhandelen met de Songtaew chauffeur. Het duurde nogal lang voordat hij begreep waar we heen wilden. Watte? Phra Kaeo?? ooooo.. Bangkok! Die tempel staat bij het Grand Palace in de hoofdstad, in plaats van in Chiang Mai. Een thai zweet nooit, maar toen wel hoor. Dan maar naar Wat Phra Singh, das niet meer dan 10 minuutjes rijden.
Schoentjes uit en bidden maar
Bij de tempel was het een komen en gaan van bussen, songtaews en Wat al niet meer. Het is een open ruimte, waar iedereen mag komen ongeacht geloof of kleur. Ook thaise toeristen komen met hordes de tempels bekijken. Gaan dan even naar binnen om bloemen te brengen of een monnik te besprenkelen met reukwater. Heel bijzonder om mee te maken. De kinderen deden snel hun schoenen uit om erbij te horen, ze vonden het niet eens raar. In de tempel zaten mensen op hun knieen te bidden. Je voeten mag je niet laten zien aan Boedha, dat is een belediging. Dus zitten ze op hun knieen of in een zeemeerminhouding.
Monnikenhuis
Achter de tempel waren de verblijven van de monniken. Ook leerlingen liepen er rond. Jongens van hooguit een jaar of twaalf gewikkeld in gele en oranje doeken. 1 Keer in hun leven moeten ze hier een bepaalde periode in de leer bij Monniken, en dat duurt dan best wel een paar maanden. Ze zijn dan gescheiden van hun ouders. Voor veel kinderen is dit een kans om een beter bestaan op te bouwen en het is een hele eer als 1 van de kinderen de monnikenopleiding mag volgen.
Wegwezen!!
Romees favoriete uitroep alhier is ' wegwezen'. Dit roept ze tegen straathonden en katten en verder iedereen die ver uit haar buurt dient te blijven, reden onduidelijk.
Toen we bij de Wat wat gingen drinken kwam er een thais jongetje nogal enthousiast op Marijn af. Hij trok hem mee en wilde waarschijnlijk ergens spelen. Zijn ouders reageerden net als iedere thai als volgt: men pakt de fotocamera en begint plaatjes te schieten, in plaats van de opdringerige kinderen te corrigeren. Maar goed. We blijven lachen.
Marijn vond het nog wel sociaal aanvaardbaar, maar Romee vond het helemaal niks dat er met haar broertje gezeuld werd. Dus eh: ' WEGWEZEN!!' En dat wel 10 keer, maar helaas kwam de boodschap niet over.
Koopzieke ouders
Romee wordt er doodmoe van. Wil ze tussen de middag lekker een siesta houden, moeten pap en mam zonodig weer over de markt. Ze zijn helemaal koopziek! Olifantjes, draken, vazen, allemaal wegwezen!
Tja ik moet toegeven het ziet er allemaal geweldig uit en wat in de lonely planet staat is waar: het is hier allemaal een stuk goedkoper dan in Bangkok.
Soep!
Marijn wil zijn hart ook even luchten. Hij wou wel eens een keer ' gewone' soep eten. Niet die stinksoep die mama thuis en hier elke keer eet, maar gewone soep net als die hij een keer bij Harma had gegeten. Dus we bestelden clear soup met vegetables, not to spicy.
De eerste snuif zei me al genoeg: dit was geen Harma soep. Marijn helemaal teleurgesteld. Hij bedacht de volgende oplossing: als we thuis zijn moet Harma soep voor ons maken, een beetje voor Jeroen en de rest voor ons, en dan gaan we ook een kopje naar dit restaurant brengen. Dat ze maar eens snappen, wat gewone soep is!

Morgen naar het Olifantenziekenhuis! Later..

6 Comments:

At zondag, januari 29, 2006 4:03:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Helemaal te gek lieve Marijn, als jij thuis komt krijg jij Harma soep, oke?? We gaan ons best voor jou doen, en verheugen ons erop dat je gezellig weer bij ons komt eten!!! Gerjan vind het ook heel leuk dat je weer bij ons komt!! En je krijgt van ons de groetjes en dikke kusjes en knuffeltjes van ons allemaal!! Tot schrijvens maar weer!!!!!!!!!!!!!!!

 
At zondag, januari 29, 2006 6:29:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hallo lieve mensen!!
Ook ik vind het nog steeds leuk om alles te lezen en de mooie foto's te bekijken hoor!! Wat heeft Romee op de foto een wondjes bij haar neus?? hebben de muggen haar te pakken gehad?? errug he...
Hier gaat alles lekker zijn gangetje, ons pand is tijdelijk onbewoonbaar verklaard. maar gelukkig hebben we uitwijkmogelijkheid naar Winschoten haha. De muren zijn allemaal gesmeerd en worden deze week afgewerkt!! Het plafond zit erin en de vloer word deze week ook klaar gemaakt voor de tegelzetter want die komt volgende week maandag, evenals de keuken maar die zetten we maar even een paar dagen ergens anders neer. Met andere woorden over 2 weken zijn we een heeeeeeel eind!! EINDELIJK!!! Dan gaan we lekker van het hok genieten!!
Heel veel liefs en dikke kussen vanuit het hoge noorden!!! Edward,Linda en Jeffrey en Pa natturlijk en Chaos en Winnie!!
Ook wel leuk... de hond eet alle katten brokken en de kat de hondenbrokken dus de rolverdeling is geslaagd!!!!!

 
At zondag, januari 29, 2006 7:41:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Geweldig die foto van Marijn met Flappie. Ik zou bijna een kinderboek gaan schrijven; Flappie in Thailand.Prachtig ook van die soep. Harma als jij zulke lekkere soep maakt kom ik ook.
Ik hoor Romee het al helemaal zeggen WEGWEZEN!!!!.
Het lijkt me een schitterend gezicht van die jongetjes in oranje gele doeken gehuld, je hebt daar toch wel foto's van gemaakt? Of mocht dat niet? Lijkt me mooi om boeddha te zien.Helemaal super.
Doe hem de groeten van me.Ik ben ook op 8 april geboren net als boeddha.Hij kent me vast wel.
Vandaag nog geschaatst nu veel spierpijn, morgen weer dooi.
Groetjes Bert Erna en Tom.

 
At zondag, januari 29, 2006 8:23:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Even een berichtje uit Winschoten.
Hier gaat alles op rolletjes, dus knoop er nog maar 6 weken bij aan.
Edward en Linda zijn nu op de transportbaan want in hun huis valt niet meer te leven, maar we kunnen wel lekker doorwerken. Maandag over een week komt de vloer er in en direct daarna de keuken. Ik doe de opening s'morgens dus Edward heeft het ook een stuk rustiger.

WEG WEZEN !!!!!!!

Opa Ben

 
At zondag, januari 29, 2006 9:29:00 p.m., Blogger Ellen en Dirkje said...

Hallo steffan Alida, Marijn en Romy
Dit is even een probeerseltje. Als het lukt schrijven we weer.

 
At dinsdag, januari 31, 2006 9:11:00 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hoi Erna, dat staat, als jij komt krijg jij ook Harma soep mag je een keer proberen!! Hoe staat het met café Krikke??? Alida, Steffan, Marijn en Romee, wel een raar idee hoor dat jullie daar helemaal zo véééééééér weg op de foto staan!!! Maar lijkt toch ook wel weer heel dicht bij, dat ondeugende snoetje van Romee blijft ons verrassen!!! En Marijn echt zo verbaasd van wat gebeurd er allemaal. Moet dat nou!!!!! Maar het is wel genieten daar dat hebben we al wel in de gaten!!!! Lijkt ons ook echt te gek!!! Nou volhouden en tot over een aantal weken dan maar weer(in levende lijve) en op de computer tot gauw, wel echt tof dat dit zo kan!!! Geniet er met volle teugen van die indrukwekkende verhalen en hele leuke foto's!!! Doorgaan zo!!!!!!!!!!!!!!!! Een dikke pakkerd voor de kids en jullie ook natuurlijk !!!!!!!!!Groetjes Jan, Harma, Gerjan en Jeroen!!

 

Een reactie posten

<< Home